Hiacynty – kwiaty cebulowe o zachwycającej urodzie i pięknym zapachu

Hiacynty – kwiaty cebulowe o zachwycającej urodzie i pięknym zapachu

Hiacynt to roślina cebulowa, która kwitnie wiosną. Charakteryzuje się nietuzinkowym wyglądem oraz pięknym zapachem. Kwiat ten pochodzi z Azji, a dokładnie z okolic Turcji i Palestyny. Można go uprawiać w ogrodzie, w domu lub na balkonie. Ze względu na nieduże wymagania i zachwycający wygląd jest chętnie i często sadzony w ogrodach.

Hiacynt w mitologii

Hiacynt swoje początki ma już w mitologii greckiej, a jego nazwa ma pochodzić od jednej z mitologicznych postaci o imieniu Hyacinthus. Według opowieści Hyacinthus, ulubieniec Apollina, został śmiertelnie ranny podczas zawodów rzucania dysków. Z jego krwi wyrósł kwiat nazwany właśnie hiacyntem.

Hiacynt – charakterystyka

Te wiosenne kwiaty cebulowe dorastają do około 40 cm wysokości. Występują w wielu różnorodnych odmianach. Różnią się one od siebie głównie wielkością, ilością kwiatów w kwiatostanie oraz kolorem. Najczęściej spotyka się je w odcieniach niebieskiego lub fioletu, ale pojawiają się również kwiaty o barwie białej, żółtej, różowej, czerwonej czy pomarańczowej.

Hiacynty wytwarzają wąskie, długie liście od podłoża. Z nich wyłaniają się obfite kwiatostany. Kwiaty hiacyntów mają dzwonkowaty kształt i są ze sobą dość mocno zbite. Kwiatostany hiacyntów składają się z kilkudziesięciu kwiatów, kwitną wokół łodygi, nabierając podłużnego kształtu. Kwiatostan może zajmować nawet około ½ całej rośliny.

Uprawa hiacyntów

Uprawa hiacyntów

Hiacynty są stosunkowo proste w uprawie. Ich sadzenie jest łatwe, a pielęgnacja niezbyt wymagająca.

Sadzenie i wymagania

Hiacynty rosną w praktycznie każdej glebie. Trzeba uważać jedynie, by nie była zbyt kwaśna i zbyt mokra. Te rośliny cebulowe czują się najlepiej w miejscach słonecznych lub półcienistych.

Cebule hiacyntów sadzi się w okolicy września. Dołek powinien mieć od 10 do nawet 20cm. A rozstaw między kwiatami może wynosić ok. 15-25cm w zależności od odmiany.

Hiacynty po posadzeniu wymagają małej pielęgnacji w postaci podlewania i nawożenia. O podlewaniu trzeba pamiętać szczególnie w czasie kwitnienia i suszy. Kwiaty te nawadnia się się od podłoża, aby nie zamoczyć liści.

Te rośliny cebulowe zasila się nawozem azotowym w czasie wiosny, aby wzmocnić cebulki. Kwiaty, które rosną dłuższy czas na jednym stanowisku warto zasilić jesienią nawozem wieloskładnikowym.

Hiacynty – zimowanie

Hiacynty zimują w gruncie, choć są dość wrażliwe na mróz. Jeśli nie zamierzamy ich wykopywać, to konieczne jest odpowiednie zabezpieczenie. Przed nadejściem mrozów hiacynty należy dokładnie okryć grubą warstwą ściółki np. z kory, z liści czy z gałązek drzew iglastych.

Odpowiednio zabezpieczone cebulki powinny zakwitnąć następnego roku.

Wykopywanie cebulek hiacyntów

Cebulki hiacyntów wykopujemy co 3-4 lata w celu zmiany ich stanowiska lub oddzielania cebul przybyszowych.

Wykopujemy je gdy hiacynty przekwitną, a liście uschną.

Cebule po wykopaniu należy oczyścić z zaschniętych liści, korzeni i ziemi. Przechowujemy je w suchym i ciemnym miejscu.

Odpowiednio przechowywane cebule można posadzić znów jesienią.

Zastosowanie hiacyntów

Hiacynty są bardzo dekoracyjne. Ich oryginalny wygląd pozwala na stworzenia kolorowych i pachnących rabat. W ogrodzie prezentują się wyjątkowo okazale. Świetnie komponują się z innymi roślinami.

Hiacynty mogą być uprawiane również w doniczkach na tarasie, balkonie lub nawet wewnątrz mieszania.

Stosuje się je również jako kwiaty cięte.

Hiacynty oprócz tego, że pięknie wyglądają to wytwarzają bardzo intensywny zapach. Dla wielu jest to zaleta, ale warto pamiętać, że w pomieszczeniach taki silny zapach może przeszkadzać.

Najciekawsze gatunki i odmiany

  • Kwitnące na fioletowo i niebiesko: Blue Jacket, Delft Blue, General Köhler, Amethyst, Lili Purple.
  • Białe: L’Innocence, Carnegie, White Pearl.
  • Odmiany kwitnące na różowo i czerwono: Chestnut Flower, Fondant, Jan Bos, Hollyhock.
  • Odmiany łososiowe: Gipsy Queen.

Leave a Reply

Your email address will not be published